Belang sterk merk 2020

Belang van een sterk merk anno 2020

Het was al belangrijk om een sterk merk op te bouwen. Maar gezien de versnelling die de Corona pandemie met zich heeft meegebracht, is dit alleen nog maar belangrijker geworden. De wereld van menig medemens is fysiek een stuk kleiner geworden dus hebben we de tijd gevonden om onze digitale wereld verder te ontdekken, en dat merken we allemaal. Het is drukker op de social media kanalen die ook versnelt nieuwe functies en features aan het uitrollen zijn om de aandacht van mensen vast te blijven houden. Al met al grote kansen voor bedrijven die het belang inzien van een lange termijn strategie.

De basis van een sterk merk

Een sterk merk ontstaat niet vanzelf, ook is het geen logo. Het heeft een duidelijke visie nodig, het moet een bepaalde maatschappelijk rol hebben en het moet echt vanuit de doelgroep zijn opgetuigt. Dit is ook precies waar je als merk het verschil kunt maken, doe je dit niet dan ga je op in de grijze massa. En nee er is geen verschil tussen B2B of B2C, we hebben overal te maken met mensen. En die mensen zitten allemaal wel op een social media kanaal, zoeken allemaal wel op Google en hebben allemaal zeker ook nog contact met hun netwerk.

Merkidentiteit

Een sterke missie, duidelijke waarden en een persoonlijkheid die past bij de purpose van de onderneming. Het moet kloppen en aansluiten op de huidige tijdsgeest. In de basis staat dit redelijk in steen gebeiteld en ga je “spelen” met de nuances in je communicatie uitingen en content.

Luister deze podcast over Zeitgeist

Vertaal deze identiteit niet alleen in waardes die je in kunt zetten voor je externe marketing activiteiten, neem deze ook mee in je plannen voor de bedrijfscultuur. Een merkidentiteit gaat het beste werken als je mensen deze ook ademenen. Geef ze dan ook de ruimte en de tools om dit volledig tot zijn recht te laten komen.

Merkpositionering

Om je merk een duidelijk gezicht te geven moet je kleur bekennen. Een duidelijk positionering helpt hierbij. Wat is je onderscheidende vermogen, waarom wil men klant bij jou worden en blijven? Je kunt merkpositionering vastleggen in een positioneringsstatement. In een dergelijk statement neem je op wat de why is, wat de belangrijkste eigenschappen van je merk zijn en wat je belangrijkste onderscheidende factoren zijn.

Know, like & trust

Een winkel starten in deze tijd is niet het slimste wat je kunt doen. Deze starten in een achteraf straatje waar nooit iemand komt is al tijden niet het beste idee. Waarom niet? Omdat men moet weten dat je bestaat. En als ze je niet zien dan kunnen ze je ook niet leren kennen. Dus in eerste instantie moeten andere mensen weten dat je bestaat (know), vervolgens moet je ze de kans geven om iets van jou (je merk) te vinden (like) en als laatste wil je dat men je merk vertrouwd (trust). Ook hierin is het belangrijk om ergens kleur te bekennen. Niet iedereen hoeft je leuk te vinden of je te vertrouwen, kies hierin duidelijk wat en voor wie dat helpt in het latere stadium.

Meer weten over sterke merken? Neem dan eens vrijblijvend contact op met onze experts.

Leave a comment