Hoe Artificial Intelligence e-commerce versterkt

De e-commerce branche groeit als nooit tevoren, mede door de introductie van nieuwe technologieën. We zijn binnen de e-commerce branche getuige van een herdefiniëring van de manier waarop we klanten naar het volgende level helpen met betrekking tot de shopping ervaringen. Maar hoe helpt AI de e-commerce industrie verder?

Het was tot voor kort heel normaal dat retailbedrijven een webshop hadden als aanvulling op hun stenen winkel. Maar dat is al lang niet meer genoeg. Het gaat steeds meer en meer om beleving, merkwaarde en het toepassen van de nieuwste technologieën om in toenemende mate in klantwaarde te voorzien.Waarde toevoegen aan de beleving van je klanten is de enige manier waarop je de concurrentie voor kunt blijven en kunt blijven groeien.

Artificial Intelligence is de volgende veelbelovende technologie met enorme potentie om een verschuiving te realiseren binnen niet alleen e-commerce, maar bijna elke industrie. De e-commerce branche heeft AI omarmt, om de exponentiële voordelen die het te bieden heeft. Bedrijven die bezig zijn binnen e-commerce implementeren AI om diverse processen te optimaliseren, klantervaringen te verbeteren en uiteindelijke ook omzet en rendement te verhogen. Laten we het gaan hebben over de manier waarop AI de e-commerce branche verandert.

Personalisatie is belangrijk

Voor de komst van AI was personalisatie er al binnen de e-commerce branche, alleen nog beperkt. Met de komst van Artificial Intelligence en Machine Learning technologie weten we dit naar een heel ander niveau te tillen. Als je als consument e-commerce sites als Amazon, Bol en Coolblue wel eens hebt bezocht en iets hebt besteld dan heb je dit natuurlijk al ervaren.

Artificial Intelligence stelt je in staat om het gedrag van je klant en de interacties te monitoren op diverse platforms zoals website, mobiele apps en e-mail. Natuurlijk stelt Data Analytics je in staat om je aanbod zo persoonlijk mogelijk te maken en product aanbevelingen te doen die passen bij de journey van je klant. Met een dergelijke aanpak, waarin jij je klant centraal stelt, ben je in staat je klant betrokken te houden en hun loyaliteit te verhogen.

Door een gedegen persona onderzoek te doen en hier segmenten voor in te richten ben je in staat hun aandacht te krijgen op de momenten dat ze hoogstwaarschijnlijk tot actie over gaan. Het gaat allemaal om het creëren van momenten en deze weten te verzilveren. Door het gebruiken van AI binnen je interne zoekmachine kun je klanten een aanbod laten zien dat het beste past bij hun interesse. AI kan de behoefte herkennen, begrijpen en hierop reageren met relevante resultaten.

Bedrijven hebben toegang tot details uit de markt en van hun concurrenten. Zo kunnen ze dynamisch omgaan met prijzen door lerende algoritmes en voorspellende analyses. Ook helpt AI bedrijven bij het beheren van hun voorraden. Door analyses te maken op basis van beschikbare voorraden, bestelhistorie en actuele orders.

Verder helpt AI bij het opstellen van relevante strategieën. Door betere en gedetailleerde rapportages krijg je inzicht op de acties en aanbiedingen die goed hebben gerendeerd en die beter hadden gekund. Het stelt je in staat om strategieën per device op te stellen die meer relevante patronen en acties in zich hebben.

Review je reviews

Of je het gelooft of niet, reviews spelen een belangrijke rol in het beslissingsproces van je klanten. Uit onderzoek blijkt dat 87% van de gebruikers reviews geloven en hun besluiten hierop baseren (niet zo gek als je de psychologie in acht neemt, lees anders onze blogreeks over de principes van Cialdini eens). Toch zijn niet alle reviews oprecht en ingediend door authentieke of echte gebruikers. Er zitten vaak strategieën achter, dit hebben we recentelijk ook weer bevestigd gekregen tijden de masterclass succesvol verkopen op Amazon. Hier werd ook de Machine Learning van Amazon aangehaald, die in staat is om echte en oprechte reviews bovenaan te plaatsen. Dit doen ze op basis van diverse factoren zoals stemmen, gebruikersverificatie en nieuwheid.

Voorraadmanagement en omzet voorspellingen

Effectief voorraadbeheer en voorspellingen zijn immens handig bij elke vorm van bedrijfsvoering. We maken niet voor niets diverse begrotingen en houden de voortgang hiervan in de gaten. Als je kunt voorspellen hoeveel omzet je gaat maken binnen een bepaalde periode en op welke producten of productgroepen, dan helpt dit je inkoop enorm. Het is een kostenbesparende optie die je helpt ophopingen in je voorraden te voorkomen en een zo hoog mogelijke omzet en dus rendement te realiseren. Ook helpen deze factoren je bij het opzetten van effectieve marketing plannen en zal je ROAS per kanaal zo hoog mogelijk zijn. Dit alles is nu mogelijk door AI en Big Data.

CRM

De tijd dat marketing en sales activiteiten in Excel sheets worden bijgehouden is voorbij. Vandaag de dag zijn er allerlei tools die helpen om dit te automatiseren (bedenk in deze wel dat CRM een gedachtegoed is en de tool een middel).

Artificial Intelligence kan je helpen om CRM effectiever en accurater in te zetten. Wie zijn je klanten en wat is hun browsegedrag, aankoophistorie en hoe waarschijnlijk is het dat ze opnieuw tot een aankoop overgaan bij jouw organisatie? Welke producten worden er vaak samen gekocht en wat zegt de data van diverse kanalen over je klant? Of beter nog, ga op basis van diverse kenmerken op zoek naar nog meer klanten die aan deze kenmerken voldoen door middel van look-a-like campagnes.

Conclusie

Artificial Intelligence komt met een hele storm aan mogelijkheden voor de e-commerce branche. E-commerce bedrijven zullen groeien door het beter bedienen van hun klanten en ze te binden aan hun merk of propositie. Processen worden sneller, accurater en doelgerichter door het inzetten van AI en Machine Learning. Het aanbod en de content wordt persoonlijker en je rendement zal hierdoor toenemen. Blijf bouwen aan succes met de kracht van Artificial Intelligence.

Leave a comment