Kaas en loyaliteit

Het is vrijdagmiddag half 5 eigenlijk ben je al vrij. Maar net voordat je je Mac uit wilt zetten belt Gerton van Bedrijf X, een belangrijke klant. Gerton vraagt hoe het gaat en heeft een overzicht nodig voor een grote subsidieaanvraag. Jij bent de enige die het overzicht op zo’n korte termijn kunt maken. Dit kost je wel minimaal 2 uur. Je hebt je vrouw Iris beloofd vanavond samen eten te bestellen bij Brusselslof. Vanwege jullie 9-jarig samen zijn. Wat doe je? Toen je zoon werd geboren kreeg je een rompertje van Gerton. Dit heb je altijd onthouden. Het zit je wel aardig dwars dat je een slecht beoordeling van je eigen baas hebt gekregen.        

Donderdagmiddag half 2 je komt bij de kaasboer op de markt en hij noemt meteen je naam. Vraagt of je het “gebruikelijke recept” wilt. Natuurlijk wil ik dat Mark. Zo heet hij. Dit onthoud ik aan het feit dat hij op de mark(-t) staat.  Ik bestel zelfs een paar ons kaas meer. Hiernaast neem ik nog een stukje roombrie extra mee. Klein beetje extra omzet tijdens deze rare weken, dat gun ik Mark van harte. Stel je eens voor dat Mark er niet meer staat. Waar vind ik dan een kaasboer die mijn naam weet. Oja, dit is dezelfde kaasboer die mij een stuk kaas meegaf toen ik mijn pinpas was vergeten. “Betaal de volgende keer maar” zei Mark. Wat een vertrouwen heeft deze man in mij. In een wereld waar iedereen een nummer is geworden, zorgt Mark voor een stukje loyaliteit. 

Wat is loyaliteit dan precies. De betekenis van: ”Loyaliteit is een eigenschap dat je iemand of iets altijd steunt en niet alleen laat”.   

Loyaliteit zorgt ervoor dat je wel 2 uur langer blijft zitten om Gerton te helpen met zijn subsidieaanvraag. Je Iris een berichtje stuurt dat je er iets later bent, omdat je een klant echt verder moet helpen. Ondanks de slechte beoordeling. Loyaliteit zorgt er ook voor dat je elke keer weer naar Mark gaat om je “gebruikelijke recept” op te halen. Loyaliteit zorgt ervoor dat ik dit verhaal nu op schrijf. Iets wat soms zo onbelangrijk lijkt is eigenlijk zo waardevol. 

Weet jij wie je 5 loyaalste klanten zijn. Hoe gaat het met ze. Hebben ze hulp nodig. Kun jij ze een steuntje in de rug geven nu ze het zo nodig hebben. Sta hier even bij stil. Meer vraag ik niet van je. 

Leave a comment